herintreder

November 2008

Tom van Teijlingen keert terug in de wondere wereld van de kunst. Na 8 jaar websites ontwerpen en maken word ik weer kunstenaar.

Bij mijn bezoek aan New York, september 2008, besloot ik als herintreder terug te keren naar de kunst. In New York merkte ik dat ik me meer tot kunst dan tot het artefact aangetrokken voelde. Ik had niet direct zin om dingen te gaan maken, maar vooralsnog de wereld weer als kunstenaar te bezien. En te denken. Over kunst, beeld, werk enzovoort. De komende maanden wil ik onderzoeken of en hoe ik opnieuw een kunstenaarschap kan vormgeven, daarbij ook denkende over waarom. Ik ben dit weblog gestart alwaar ik mijn aantekeningen zal publiceren. Er staan nu een paar korte stukjes op, in de loop van de komende maanden zullen die groeien. Er zullen zowel nieuwe aan toegevoegd worden als doorgewerkt worden aan bestaande posts. Mocht het je interesseren, kijk dan af en toe.

Update mei 2012

Het is alweer vier jaar verder. Dit blog bestaat nog steeds en ik werk nog steeds als webdesigner. Het gaat wat langzamer dan gedacht. Maanden zijn jaren geworden. Ik blijk nog even slecht in subsidieaanvragen als in de jaren na de academie, hetgeen het proces zeker vertraagd heeft. Toch ben ik wel zeker dichter naar de kunst genaderd. In de vorm van een herwaardering, jarenlang vond ik hedendaags design interessanter dan kunst, door voortdurende studie en ook door het maken van foto’s en het denken over toonbaar beeld. Dat laatste moet de komende maanden echt vorm gaan krijgen.
En ook was er OP GANG, een expositie die ik samen met vier kunstenaars organiseerde en die toonde dat ik dat nog steeds kan: een goede tentoonstelling maken.

Najaar 2012

Toen ik in september 2008 in New York was, zag ik op de lichtkrant op Times Square de val van Lehman Brothers. Even later liep ik bij toeval langs hun hoofdkantoor waar de reporters van de Networks al voor de deur stonden. Live getuige van de officiële start van de Crisis. Mijn herintreden startte dus in een interessante periode. In Nederland kwam vervolgens het barbaarse kabinet Rutte-Wilders die een totalen krieg tegen de kunsten aankondigde.
Dat heeft de kunsten niet persé kwaad gedaan. De BTW verhoging was en is waanzin, maar het werd tijd dat Nederlandse kunstenaars beseften dat vadertje staat niet zalig makend was. Dat het geen slecht idee is contact met publiek te zoeken.
Het is dan ook geen toeval dat het Centraal Museum Utrecht een expositie over punk en kraken in de vroege jaren 80 organiseerde. Dat was immers een periode waarin we het zelf deden. Wel met behoud van uitkering trouwens.
Inmiddels is er een kraakverbod, maar tegelijkertijd is de leegstand groter dan ooit en zijn kunstenaars nodig om leven in de leegstaande kantoorcomplexen te brengen. Er gebeuren dan ook goede dingen in panden als Trouw Amsterdam. Er is ruimte en zeker in Amsterdam een groot publiek .

Januari 2013

Het Stedelijk Museum is weer open, De Appel heeft een nieuwe lokatie en het EYE/filmmuseum heeft een sterk tentoonstellingsprogramma in hun fraaie nieuwe pand in Noord.

En ik maak assemblages en foto’s. Lees veel, naast literatuur en filosofie ook steeds meer over kunst en kunstenaars.
Over de afbeeldingen van afgelopen week ben ik zowaar te spreken, ik hoop dat ik daar over een paar weken nog zo over denk. Ook ben ik inktjetprints aan het maken en aan het uitzoeken hoe ik grotere kan maken.

Weblog

Dit weblog is van vorm en opzet veranderd en zal blijven veranderen. De nadruk ligt op beeld hoewel ik nog steeds ook naar woorden verlang.
Op dit blog nu ook schetsen en afbeeldingen van nieuw werk.

En dan?

Nu ik actiever met kunst bezig ben denk ik ook over hoe mijn werk te presenteren. Over het presenteren van werk van anderen. Of herintreden als fase afgerond gaat worden. Onder welke naam ik mijn kunstactiviteiten ga presenteren. Het gaat veranderen.

Scroll to Top