Magical Thinking: Towards a Future Worth Living

was de titel van het conferentie deel van Sonic Acts 2020 en dat werd helaas niet waargemaakt. Met zo’n titel verwacht ik verhalen over alternatieven voor de doodlopende weg waarop we nu bewegen. Veel verder dan dat we moeten leren van ‘Indigenous Peoples’ kwam men niet. Het was vooral een herhaling van vorige edities van Sonic Acts, wij mensen zijn idioten en het kapitalisme vernietigt alle leven. Dat weten we nu wel, maar hoe ontsnappen we aan onze waanzin?

Dat is ook moeilijk maar het is droevig dat we zelfs niet kunnen denken hierover.
Als ik mijn eigen aantekeningen lees kom ik ook niet verder. Wij mensen zijn consumensen geworden, enkel de identiteit van consument is nog leidend in ons bestaan. Hoe we ons hiervan kunnen bevrijden, hoe we ons kunnen richten op leven, zijn, dat weet ook ik niet. Het VPRO programma Tegenlicht laat soms alternatieven zien, bijvoorbeeld over voedselproductie in de stad.

De titel van de conferentie was goed. Ik dacht aan hippies, aan provo, Aboriginals, andere diersoorten, Zen. Maar er was te weinig magisch denken, misschien zijn we ook daar voorbij en lopen we echt dood.